Begraafplaats IJsselmonde

In IJsselmonde ligt ook een begraafplaats. Deze is eigendom van de Nederlands Hervormde Gemeente Rotterdam IJsselmonde. Maar daar mag natuurlijk iedereen zijn of haar laatste rustplaats vinden.

Het is een plek van rust temidden van het drukke en lawaaierige leven, voor rouw, herinnering, overdenking en bezinning voor iedereen, die daar behoefte aan heeft.

Openstelling

De begraafplaats is voor iedereen toegankelijk elke dag van 09.00 tot 16.00 uur.

U kunt gerust eens rondkijken.

Rouwdiensten en condoleren

De begraafplaats beschikt over een kleine aula, waar gelegenheid is tot het houden van een rouwdienst en condoleren.

Rouwdiensten kunnen desgewenst ook gehouden worden in één van de (IJsselmondse) kerken. Voor rouwbezoek en condoleren zijn er eveneens mogelijkheden in Gebouw "De Magneet", Cranendonckweg 40.

Plaats en postadres: Benedenrijweg 489, 3077 CJ Rotterdam Tel. 010 - 4831413

Openingstijden: Dagelijks van 09.00 tot 16.00 uur

Inlichtingen en tarieven: Begraafplaats  of  www.begraafplaats-ijsselmonde.nl

Beheerder: Cor Vink

Geschiedenis

Op een rustige plek aan de Benedenrijweg ligt de intieme begraafplaats IJsselmonde. Hier vindt men naast vele oude IJsselmondse familienamen ook de namen van mensen, die zich in het naoorlogse IJsselmonde hadden gevestigd.

De geschiedenis van deze begraafplaats is nauw verbonden met die van het oude dorp Islamunda. Vroeger werden de doden in en rondom de oude (uit 1450 daterende kerk) begraven; men vindt er nog vele namen van vroegere burgemeesters en ambachtsheren van IJsselmonde. Straatnamen in de wijk Zomerland getuigen hier nog van.

Sinds 1827 mag er niet meer in een kerk begraven worden (Wet van Koning Willem I). En op 10 april 1869 werd er een Begraafwet van kracht, die elke gemeente verplichte een eigen begraafplaats te hebben.
In goed overleg tussen het toenmalige gemeentebestuur en de Hervormde Gemeente van IJsselmonde werd besloten om de begraafplaats in eigendom en beheer van de Hervormde Gemeente te geven.

En zo werd in 1872 de begraafplaats aan de Benedenrijweg 489 in gebruik genomen. In de loop der jaren werd de begraafplaats aanmerkelijk uitgebreid; enige jaren geleden werd een geheel nieuw gedeelte in gebruik genomen, dat een duidelijk ander opzet heeft dan het oudere deel.

De destijds gekozen plaats buiten de directe bebouwing blijkt ondanks de grootschalige woningbouw in de naoorlogse jaren nog steeds een oase van rust.

10ijsselmonde.jpg